Hoe kies ik de juiste omheining voor mijn hond?

Hoe kies ik de juiste omheining voor mijn hond?

Als hondenbezitter wil je natuurlijk dat je hond veilig in je tuin kan spelen en rondrennen. Een omheining kan hierbij helpen. Maar hoe kies je de juiste omheining voor jouw hond? In dit artikel geven we je tips en informatie zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

 1. Het ras van je hond

Het ras van je hond is een belangrijke factor bij het kiezen van een omheining. Sommige rassen zijn namelijk echte springers en hebben een hogere omheining nodig dan andere rassen. Ook zijn er rassen die graag graven en dus een omheining nodig hebben die ook ondergronds is afgesloten. Kijk dus goed naar het ras van je hond en wat de behoeften zijn.

 1. Hoogte van de omheining

De hoogte van de omheining is afhankelijk van de grootte en het ras van je hond. Over het algemeen is een omheining van 1.50 meter hoog voldoende voor de meeste hondenrassen. Voor grote rassen zoals de Deense Dog of de Sint Bernard is een hogere omheining aan te raden. Let er ook op dat je hond niet over de omheining kan springen door bijvoorbeeld een verhoging in de buurt te plaatsen.

 1. Type omheining

Er zijn verschillende soorten omheiningen verkrijgbaar. Hierbij kun je denken aan gaas, schuttingen, houten of stenen muren en hekwerken. Gaas is een veelgebruikte omheining omdat het niet alleen veilig is maar ook nog eens transparant, waardoor je goed zicht hebt op je hond. Schuttingen en muren zijn minder doorzichtig maar wel steviger. Houten hekwerken zijn vooral geschikt voor kleinere honden omdat grotere honden deze makkelijk omver kunnen duwen.

 1. Veiligheid

Veiligheid staat voorop bij het kiezen van een omheining voor je hond. Zorg ervoor dat je omheining veilig is zodat je hond niet kan ontsnappen of zichzelf kan bezeren. Denk bijvoorbeeld aan scherpe randen of uitstekende delen die letsel kunnen veroorzaken. Ook de poorten van de omheining moeten veilig zijn zodat je hond niet kan ontsnappen als je de poort open laat staan.

 1. Onderhoud

Een omheining heeft onderhoud nodig om veilig te blijven voor je hond. Controleer regelmatig of er beschadigingen zijn aan de omheining en repareer deze zo snel mogelijk. Ook is het belangrijk om de omheining schoon te houden zodat je hond niet ziek wordt van bijvoorbeeld uitwerpselen van andere dieren.

 1. Budget

Het kiezen van de juiste omheining voor je hond kan een flinke investering zijn. Het is daarom belangrijk om je budget in gedachten te houden bij het maken van een keuze. Een gaasomheining is bijvoorbeeld goedkoper dan een houten schutting of een stenen muur. Bedenk ook dat goedkoop vaak duurkoop kan zijn en dat een investering in een veilige en duurzame omheining op lange termijn veel kosten kan besparen.

 1. Overleg met de buren

Als je een omheining wilt plaatsen is het belangrijk om te overleggen met je buren. Als de omheining op de grens tussen jouw en de tuin van je buren staat, dan moet je toestemming hebben van de buren om deze te plaatsen. Bespreek daarom je plannen met je buren en maak duidelijke afspraken over bijvoorbeeld de kosten en het onderhoud van de omheining.

Kortom, het kiezen van de juiste omheining voor je hond is belangrijk voor zijn veiligheid en jouw gemoedsrust. Houd rekening met het ras en de grootte van je hond, de hoogte en het type omheining, de veiligheid, het onderhoud en je budget. Overleg daarnaast met je buren als je een omheining op de grens wilt plaatsen.

Met deze tips kun je de juiste omheining kiezen voor jouw hond. Zo kan jouw trouwe viervoeter veilig genieten van de buitenlucht en kun jij met een gerust hart toekijken.

Poort laten maken zodat de hond niet kan weglopen

Als hondenbezitter wil je er natuurlijk voor zorgen dat je trouwe viervoeter veilig in je tuin kan rondlopen en spelen. Maar soms kan het voorkomen dat je hond de neiging heeft om te ontsnappen. In dat geval is het plaatsen van een poort een goede oplossing. Op onze website over poort laten maken geven we je tips en informatie over het laten maken van een poort om te voorkomen dat je hond wegloopt.

 1. Hoogte van de poort

De hoogte van de poort is een belangrijk aspect om te overwegen. Het is belangrijk om te kijken naar de grootte van je hond en zijn springkracht. Een poort van ongeveer 1,50 meter hoog is voldoende voor de meeste honden. Voor grotere honden of honden die hoog kunnen springen, is het aan te raden om een hogere poort te laten maken.

 1. Type poort

Er zijn verschillende soorten poorten beschikbaar, zoals houten poorten, metalen poorten en gaaspoorten. Houten poorten zijn stevig en duurzaam, maar vereisen wel onderhoud om de levensduur te verlengen. Metalen poorten zijn ook stevig en duurzaam, maar kunnen na verloop van tijd gaan roesten. Gaaspoorten zijn licht en goedkoop, maar bieden minder privacy dan houten of metalen poorten. Afhankelijk van je budget en persoonlijke voorkeur kun je een keuze maken voor het type poort dat het beste bij jou en je hond past.

 1. Veiligheid

Veiligheid is van groot belang bij het laten maken van een poort. Zorg ervoor dat de poort veilig is voor je hond en dat hij niet vast kan komen te zitten of gewond kan raken. Controleer regelmatig de staat van de poort en repareer eventuele beschadigingen zo snel mogelijk.

 1. Toegankelijkheid

Het is belangrijk om na te denken over de toegankelijkheid van de poort. Zorg ervoor dat de poort eenvoudig te openen en te sluiten is, maar ook dat deze veilig afgesloten kan worden. Overweeg bijvoorbeeld het gebruik van een slot om ongewenste bezoekers buiten te houden en ervoor te zorgen dat je hond niet kan ontsnappen.

 1. Kosten

Het laten maken van een poort kan gepaard gaan met verschillende kosten, zoals materiaalkosten, arbeidskosten en eventuele vergunningen. Het is belangrijk om een budget vast te stellen en de kosten van verschillende opties te vergelijken om zo een weloverwogen beslissing te maken.

Kortom, het laten maken van een poort kan helpen om je hond veilig in je tuin te houden. Let bij het kiezen van een poort op de hoogte, het type, de veiligheid, de toegankelijkheid en de kosten. Met deze tips kun je een weloverwogen keuze maken en ervoor zorgen dat je hond veilig in je tuin kan spelen en rondlopen.

Geplaatst in: page